8. ACCELERACIÓ TECNOLÒGICA DEL SEGLE XX I EL PRESENT AL SEGLE XXI
La Segona Guerra Mundial va ser l'origen de grans avenços en multitud de camps tecnocientífics que conduiren. Per exemple, són productes directes de la recerca militar   invencions com el radar,  l'ordinador tal com el coneixem avui dia, i els coneixements en energia nuclear . Acabada la guerra, aquesta energia es va començar a aplicar a la producció d'electricitat,  però sempre en paral·lel al seu ús militar. La carrera armamentítsica que es va  donar des dels anys 1950s fins als anys 1990s entre les dues superpotències del segle XX, els Estats Units i la Unió Soviètica, es coneix amb el nom de Guerra Freda.  

Des de la segona meitat del segle XX, la revolució tecnològica que va suposar l'aparició de l´electrònica, que es basa en invents com el transistor o el xip de circuits integrats, ha propiciat el desenvolupament permanent d´altres tecnologies, com per exemple:
    - Els sistemes de comunicació, amb la televisió, Internet o la telefonia mòbil
    - La informàtica, amb ordinadors cada vegada més potents i més assequibles,
    - La robòtica que permet dissenyar i construir màquines que substitueixen la força de treball no especialitzada a les fàbriques.   
      

Els sistemes de transport actuals també han millorat molt aspectes, com la rapidesa, la capacitat de càrrega de mercaderies, o la seguretat i el comfort per als passatgers.

Impulsada per la Guerra Freda, s´inicia l'exploració espacial enforma de carrera tecnològica entre americans i soviètics. Gràcies al desenvolupament del coet, es poden posar objectes en òrbita terrestre, els satèl·lits artificials que tenen una importància fonamental en les telecomunicacions, la predicció meteorològica o la recerca astronòmica entre altres coses. 

A partir dels anys 70 del segle XX es produeix un gran desenvolupament en l´anàlisi i estudi dels materials, i es produeixen també avenços espectaculars en genètica i biotecnologia.

Aspectes socials i mediambientals d'aquesta acceleració.
    El segle XX, i sobre tot en la seva segona meitat, es caracteritza per la gran rapidesa amb que comencen a aparèixer noves utilitats tecnològiques, una tendència cada vegada més accentuada. Sovint, aquestes innovacions propicien canvis en l'entorn social o laboral en un temps menor que el podem anomenar una generació (el temps de vida d'una persona), i que condicionen enormement el nostre mode de vida.  Dos exemples:
    - L'aparició dels electrodomèstics faciliten tant les tasques domèstiques que han permès  canvis radicals en el model familiar tradicional.
    - L'evolució dels sistemes de transport permet que es crein indústries de serveis com el turisme. I també permeten que qualsevol producte pugui ser produït a qualsevol lloc del món i venut a qualsevol altre. Això és elque anomenam globalització econòmica, i té un impacte fortíssim en els models de producció i de treball en el món actual. 

    Aquesta velocitat en l'aparició de noves tecnologies també genera problemàtiques noves en la història, que sovint són motiu de debat i discussió:
        - L'experiència i les habilitats dels professionals qualificats deixen de ser útils i se'ls exigeix una formació contínua
        - Les tècniques i màquines que s'utilitzen passen a ser obsoletesen un temps molt ràpid. De vegades, més per interessos comercials que per raons pràctiques, amb tot el que això comporta: sobregeneració de residus, consumisme, mal ús de materies primeres i recursos naturals... En aquest cas, axiò s'anomena obsolescència programada
        - Salt tecnològic generacional, el que es dóna quan els fills coneixen i manegen aparells que els pares o avis desconeixen.
       

    Així, hem de considerar que, a pesar de què la Tecnologia ha estat i segueix sent un dels motors principals del progrés de la nostra civilització, aquesta genera molts problemes que encara no estan resolts: un impacte mediambiental enorme, un consum de recursos materials i energètics que no sempre té sentit (consumisme), o la diferències que es generen entre les persones i els territors que tenen accés a la tecnologia i els que no.

Exercici: Has viscut algun cas de "Salt tecnològic generacional"? Què en penses? Quins problems ocasiona i com es poden resoldre?
Exercici: La globalització econòmica, avantatges i problemes que ocasiona.
Exercici: Has estat en algun pais on l'ús de les tecnologies sigui més avançat o més endarrerit que el nostre? Què en penses?
Exercici: Què creus que es pot fer per a mitigar els impactes mediambientals de la tecnologia?


Anterior - Index