TERCER ESO - Tecnologia- Curs 20/21


ELEMENTS  de DIBUIX TÈCNIC




Concepte de DIMENSIÓ - Distància sobre un eix/direcció

Amplària Esquerra - Dreta

Altura Amunt - Avall

Profunditat Dins - Fora


El paper, la pissarra, la pantalla d'ordinador, tenen només 2D, són planes.

Però els objectes reals tenen 3D, tenen volum.


Per a dibuixar sobre una superfície 2D un objecte 3D tenim diferents tècniques:


1 - VISTES, o Projeccions Dièdriques


Consisteix en agrupar les 3D en 3 parelles de 2, i fer tres dibuixos que van relacionats:




Cada vista té el seu nom:
ALÇAT
Altura i Amplària
(La cara)
PERFIL DRET
Altura i Profunditat
(El costat )
PLANTA
Profunditat i Amplària
(Des de dalt)


Aquestes són les tres vistes bàsiques, però també podem tenir:
    - Contraalçat (des de darrere)
    - Contraplanta (des de baix)
    - Perfil Esquerre (l'altre costat)

En un plànol es pot dibuixar una sola vista sola, però si se'n donen vàries en un mateix dibuix, sempre van relacionades, amb les línies de correspondència.



2 - PERSPECTIVA


Consisteix en "planxar" les 3D de l'objecte sobre les 2D del paper, seguint uns eixos.



El cub cub on està "encaixat el dibuix es diu Sòlid Capaç


Hi ha tres tipus de dibuix en perspectiva: CAVALLERA, ISOMÈTRICA i CÒNICA


    2-1 - CAVALLERA. Parteix de l'alçat 2D , sobre eixos de 90º per altura i amplària, i la profunditat es fa sobre el tercer eix, de 45º


                                    



    2-2 - ISOMÈTRICA Es fan tres eixos separats 120º, i cada un és una dimensió. Equival a "girar" la cavallera.

 

                                 


    2-3 - CÒNICA Es marquen dos "punts de fuga" sobre l'horitzó, i es busquen les línies que determinen les 3D. L'observador es situa tan a prop de l'objecte que veu els costats, però no veu "dalt" i "baix"


         



3- TÈCNIQUES DE DIBUIX

    Esbós
L'esbós és un dibuix fet ràpidament a ALÇADA. No es busca la precisió,es pot prescindir de regles i compàs. Pot incloure anotacions amb lletra manuscrita. Sol representar l'objecte desitjat en una sola vista, 2D o 3D.

    Croquis - El croquis també està fet a ALÇADA, però amb més precisió. Es procura que les ratlles estiguin més ben fetes i, en alguns casos, es permet l'ús de plantilles o compàs per fer corbes difícils. Si es vol fer alguna inscripció, s'ha de fer amb lletra d'imprempta ben feta.

    Dibuix deliniat -
El dibuix deliniat està fet amb les tècniques i els instruments de dibuix (escaire, cartabó, compàs, traçat de paral·leles, perpendiculars...), a escala, amb text i acotacions perfectament retolats, i es passa a tinta.

    Hi ha una bona guia de tècniques i ús dels instruments de dibuix aquí
Capítol 3 Llibre apunts Segon d'ESO IES Algarb

    CAD- Computer Assisted Design (Dibuix Assistit per ordinador). Es fa amb programes d'ordinador professionals com l'AUTO-CAD, o dedicats a formació i aprenentatge, com
Google Sketchup, que s'ha d'instal·lar als ordinadors, o TinkerCAD
que funciona on-line. És convenient tenir una pantalla ben gran, i ratolí. En els portàtils de petites dimensions es fa un poc incòmode.



4 - ACOTACIONS 


    Les acotacions o cotes són indicacions de les mesures reals de l'objecte que dibuixam. Sempre són en milímetres, i no es posa la unitat. La indicació numèrica es posa sobre una línia amb dues puntes de fletxa, com si "flotés" a dalt. Segons el dibuix, es poden usar distints tipus de línies de suport, que per a diferenciar-se del dibuix es fan amb un traçat més fi.





5 - ESCALES 


    El paper que usam normalment és DIN A4, amb dimensions normalitzades, 210 x 297 mm.    Alguns objectes que volem dibuixar són tan petits que en el dibuix els voldrem ampliar. Altres són tan grans que per a que càpiguen en el  DIN A4 els haurem de  reduïr. L'ampliació o reducció es fa proporcionada, i hem d'indicar el numero de vegades que s'ha canviat la proporció.


    Exemples

        Escala 1:10 vol dir que l'objecte ha set reduït 10 vegades per ser dibuixat, i que 1 mm en el dibuix equival a 10 mm de la realitat.




    Escala 2:1 vol dir que l'objecte ha set ampliat 2 vegades per ser dibuixat, i que 2 mm en el dibuix equivalen a 1 mm de la realitat.



En el dibuix a escala, les cotes indiquen les mesures de l'objecte real.


6 - EL CAIXETÍ


    El caixetí és una fitxa informativa que s'inclou a la part inferior dels plànols. Shi 'indiquen dades com: Empresa, Nom del dibuix, Autor, Data, etc. Les normes que definieixen el caixetí depenen de cada empresa. A l'Institut, en tenim un ce propi, que usarem en els plànols dels projectes de tecnologia.



El caixetí s'encaixa al full DIN-A4 o DIN-A3 de la següent manera: