2.3 Programes d'aplicació

L'ordinador està concebut per ser una màquina molt  flexible que pot fer qualsevol tasca de manipulació d'informació. Els programes d'aplicació són els que vertaderament li donen una utilitat a l'ordinador.

2.3.1. Fitxers de programa i fitxers de dades. Els fitxers de programa són aquells que contenen instruccions en llenguatge màquina comprensible per la CPU. Executar-los o "obrir-los" vol dir carregar-los en RAM, com ja hem vist.  Els fitxers de dades són aquells que contenen informació digital dels diferents tipus que hem vist al tema anterior


Les extensions executables són .exe, .bat, .sys, .dll entre d'altres

2.3.2. Nomeclatura de fitxers, extensions i icones.
Ja sabem que en sistemes MS-DOS i derivats, l'extensió d'un arxiu són les tres lletres del final del nom (de vegades ocultes) i determinen quin tipus de dades digital conté aquest arxiu. En els sistemes Windows, el que representa el tipus de dades és una icona gràfica.

       
Si el sistema està ben configurat, els arxius es vinculen per extensió a l'aplicatiu que els tracta. Així, per a "obrir" un document, podem seleccionar-lo i carregar-loa la RAM a la vegada que aquest aplicatiu. (Doble click sobre el document en sistems windows)

2.3.3. Ofimàtica: textos, càlculs i fitxes.
L'ofimàtica és el conjunt de tècniques, aplicacions i eines informàtiques que s'utilitzen en funcions d'oficina per a automatitzar i millorar els procediments o tasques típics que s'hi porten a terme.  La idea és "automatitzar l'oficina".  En concret són programes ofimàtics:
    - El procés de textes, (és a dir, la màquina d'escriure computeritzada)
    - El full de càlcul, (la calculadora programable)
    - Els Sistemes de Gestió de Bases de Dades (SGBBDD). (El gestor de fitxes, agenda, factures, o qualsevol altre tipus d'informació estructurada)

Els programes ofimàtics de vegades es presenten en conjunt, d'altres com a programes separats. Els dos exemples més coneguts són el Microsoft Office, que inclou el MS-Word, MS-Excel i l'MS-Access, i l'Open Officeque té els seus propis processador de text, full de càlcul i SGBBDD, i que és un paquet ofimàtic freeware que té la versió Windows i la versió Linux. Així i tot, l'entorn ofimàtic més usat actualment és el de Google, corresponent al paradigma de treball on line

2.3.4. Reproductors multimèdia

Un reproductor multimedia és una aplicació encarregada de reproduir fitxers multimedia (video, so, imatge, ...). N'hi ha moltíssims de  diferent origne, i gairebé tots amb la capacitat de reproduïr diferents tipus de medi en formats distints.
Exemples:
- Windows Media Player, complement dels sistemes Windows
- VLC, de distribució gratuïta
- Quick  Time Player, originalment per a Mac, i per al que tamb'e n'exiteis la versió per a PC.

N'hi ha molts altres.

2.3.5. Altres aplicatius  Hi ha tantes aplicacions per a ordinador com tipus de dades digitalitzables se'ns puguin ocòrrer: editors de partitures musicals,  programes de CAD (computer Asited Design) per a arquitectes i enginyers, programes d'ajut a la diagnosi mèdica, programes de TPV (terminal punt de venda) per a restaurants i comerços... És per això que en l'actualitat qualsevol feina pot requerir coneixemnents d'informàtica a nivell usuari.

2.3.6 Paradigma actual, la computació on-line
Cada vegada és més freqüent la computació on-line, en la que l'ordinador personal conté el sistema operatiu i disposa de connexió a a xarxa, però executa aplicatius que es troben en un servidor remot. Les dades d'usuari també es guarden en remot, amb la qual cosa els aplicatius en local perden importància. Per a entendre'l bé s'han d'estudiar els xarxes informàtiques.